10 pomembnih zdravilnih lastnosti listnatega ohrovta

Listnati ohrovt je vsekakor ena izmed najbolj zdravih in najbolj hranljivih rastlinskih živil. Ohrovt je zelo priljubljena zelenjava in član družine kapusnic, kot so zelje, brokoli, cvetača, brstični ohrovt.

  1. ohrovt ima izredno visoko vrednost hranil in zelo malo kalorij, zaradi česar je ena izmed najbolj hranljivih gostih živil na svetu.
  2. ohrovt je izredno močan z antioksidanti, tako kot ostala zelenolistnata zelenjava. Ti vključujejo beta-karoten in vitamin C ter različne flavonoide in polifenole. Antioksidanti so snovi, ki pomagajo preprečiti oksidativno škodo s prostimi radikali v telesu. Oksidativna škoda naj bi bila med vodilnimi dejavniki staranja in številnimi boleznimi, vključno z rakom.
  1. je izvrsten vir vitamina C. Vitamin C je pomemben vodotopni antioksidant, ki služi številnim življenjskim funkcijam v celicah telesa. Na primer, potreben je za sintezo kolagena, najobsežnejšega strukturnega proteina v telesu. Ima veliko višji odstotek vitamina C kot večina drugih zelenjadnic.
  2. pomaga zniževati holesterol, kar lahko zmanjša tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja.
  3. ohrovt je eden izmed najboljših svetovnih virov vitamina K. Vitamin K je pomembno hranilo, ki sodeluje pri strjevanju krvi.
  4. tako kot ostale kapusnice, ohrovt vsebuje tudi dve pomembni učinkovini: sulforafan in indol-3-karbinol, za kateri je značilno, da ščitita celice pred nastankom raka.
  5. ima zelo visok delež betakarotena, ki ga telo spremeni v močan antioksidant vitamin A.
  6. ohrovt je dober vir mineralov, ki ga večini ljudi primanjkuje. Je dober rastlinski vir kalcija, hranila, ki je zelo pomembno za zdravje kosti. Igra pomembno vlogo pri vseh vrstah celičnih funkcij. Prav tako je dober vir magnezija, neverjetno pomembnega minerala.
  7. bogat je z luteinom in zeaksantinom, ki sta močni hranilni snovi, karotenoidna antioksidanta, ki ščitita oči pred dvema pogostima motnjama, degeneracijo makule in katarakte (sive mrene).

In nenazadnje je prijazna hrana za izgubo teže. Ima zelo nizko vsebnost kalorij, vendar še vedno zagotavlja občutek sitosti. Zaradi nizke kalorične in visoke vsebnosti vode, ima nizko energijsko gostoto. Je odličen dodatek k dietni prehrani.

Uporaba je zelo preprosta: lahko ga dodajate surovega k vaši solati, odličen je v kombinaciji z jabolki v smutijih, lahko ga na hitro pokuhate na sopari, si pripravite iz njega čips in ga pokapate z oljčnim oljem, ga dodate k zelenjavni juhi…ali ga na hitro popečete na oljčnem olju in obogatite, s česnom, pečenim jajcem, slanino,…