Deževno vreme in hladnejša jutra so prvi znaki, da smo zakorakali v 3. letni čas, za katerega so značilne pisane barve v gozdovih, lovljenje zadnjih sončnih žarkov in pestre kulinarične dobrote, ki jih pripravimo na tisoč in en način.
Jesen je poleg slastnega kostanja, ki se bo kmalu pekel na vsakem koraku, prinaša sezona »bučnih« dobrot. Lahko jih kuhamo, pečemo ali pa pražimo. Vsekakor so ena izmed jesenskih dobrot, ki nam ne popestrijo jeseni samo z zabavnimi kreacijami za noč čarovnic, temveč nas tudi prijetno presenetijo s kulinaričnimi dobrotami, ki navdušijo vsakega gurmana.
Za vas imamo 3 TOP recepte, ki jih lahko uporabite takoj, saj ne zahtevajo vrhunskega kulinaričnega znanja ter eksotičnih sestavin. Vse, kar potrebujete, je malo časa in nekaj dobrih buč.
Recept št. 1: Bučna juha s kokosovim mlekom
POTREBUJEMO:
800g Buča Hokaido
Čebula
1 kos Korenje
3 žlice Maslo
1 kavna žlička Ingver
1l Zelenjavna juha
Sol
Poper
Muškatni orešček
0,5 kavne žličke cimeta
1 strok Česen
1,5dl Sladka smetana
400ml Kokosovo mleko
2 žlici Kokosova moka

POSTOPEK
Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na majhne kose.
Mlado čebulo očistimo in jo na grobo nasekljamo
Korenje dobro operemo ter ga narežemo na kocke.
V loncu segrejemo maslo in podušimo čebulo, dokler ne postekleni. Dodamo ji kose buče, korenje in žličko olupljenega, naribanega ingverja. Vse skupaj dušimo cca. 1 minuto.
Nato prilijemo zelenjavno juho, solimo, popramo ter začinimo z naribanim muškatnim oreščkom. Dodamo še cimet v prahu ter stisnjen česen.
Vse skupaj zavremo in na blagem ognju pokrito kuhamo približno 20 minut.
Nato juho sesekljamo s paličnim mešalnikom, ji prilijemo sladko smetano ter dodamo kokosovo mleko.
Juho še enkrat zavremo in po potrebi dodatno začinimo.
Za konec jo okrasimo še z obročki iz zelenja mlade čebule in kokosovo moko.
Recept št. 2: Bučni golaž z bučo Hokaido in Sweet Mama
POTREBUJEMO:
bučno meso
paradižnik
paprika
čebula
česen
balzamični kis
oljčno olje, ali jušna osnova
paradižnikova mezga
paprika v prahu
majaron
timijan
kumina
sol
poper

POSTOPEK
Čebulo popražimo na olju, dodamo bučno meso in papriko.
Po nekaj minutah dodamo koščke paradižnika in strt česen, prilijemo jušno osnovo, dodamo paradižnikovo mezgo, papriko v prahu, kumino, sol in poper.
Kuhamo pol ure.
Odišavimo z majaronom in še malo pokuhamo.
Uživamo!
Recept št. 3: Rolada z bučami in jabolki (Maslena buča Butternut)
POTREBUJEMO:
200g bučnega mesa
150 g jabolk
ingver
cimet
sladkor
Testo:
4 jajca, 120 g sladkorja, 100 g moke

POSTOPEK
Pekač premažemo z maslom, nanj položimo jabolka in bučke, potresemo s cimetom in ingverjem (mletim) ter sladkorjem.
Stepemo jajca, počasi dodajamo sladkor, stepamo toliko časa, da masa naraste.
Nato z metlico primešamo še moko.
Pekač z jabolki in bučami vzamemo iz pečice, nanj zlijemo testo in pečemo pri 180 C.
Ko je pečeno pekač obrnemo in zvijemo v rolado.
Sedaj pa hitro za štedilnik in naj zadiši po jesenskih dobrotah.

