Deževno vreme in hladnejša jutra so prvi znaki, da smo zakorakali v 3. letni čas, za katerega so značilne pisane barve v gozdovih, lovljenje zadnjih sončnih žarkov in pestre kulinarične dobrote, ki jih pripravimo na tisoč in en način.

Jesen je poleg slastnega kostanja, ki se bo kmalu pekel na vsakem koraku, prinaša sezona »bučnih« dobrot. Lahko jih kuhamo, pečemo ali pa pražimo. Vsekakor so ena izmed jesenskih dobrot, ki nam ne popestrijo jeseni samo z zabavnimi kreacijami za noč čarovnic, temveč nas tudi prijetno presenetijo s kulinaričnimi dobrotami, ki navdušijo vsakega gurmana.

Za vas imamo 3 TOP recepte, ki jih lahko uporabite takoj, saj ne zahtevajo vrhunskega kulinaričnega znanja ter eksotičnih sestavin. Vse, kar potrebujete, je malo časa in nekaj dobrih buč.

 


Recept št. 1:
Bučna juha s kokosovim mlekom

 

POTREBUJEMO:

800g  Buča Hokaido

Čebula

1 kos   Korenje

3 žlice  Maslo

1 kavna žlička  Ingver

1l Zelenjavna juha

Sol

Poper

Muškatni orešček

0,5 kavne žličke cimeta

1 strok Česen

1,5dl    Sladka smetana

400ml  Kokosovo mleko

2 žlici   Kokosova moka

 

POSTOPEK

Bučo olupimo, ji odstranimo semena ter jo narežemo na majhne kose.

Mlado čebulo očistimo in jo na grobo nasekljamo

Korenje dobro operemo ter ga narežemo na kocke.

V loncu segrejemo maslo in podušimo čebulo, dokler ne postekleni. Dodamo ji kose buče, korenje in žličko olupljenega, naribanega ingverja. Vse skupaj dušimo cca. 1 minuto.

Nato prilijemo zelenjavno juho, solimo, popramo ter začinimo z naribanim muškatnim oreščkom. Dodamo še cimet v prahu ter stisnjen česen.

Vse skupaj zavremo in na blagem ognju pokrito kuhamo približno 20 minut.

Nato juho sesekljamo s paličnim mešalnikom, ji prilijemo sladko smetano ter dodamo kokosovo mleko.

Juho še enkrat zavremo in po potrebi dodatno začinimo.

Za konec jo okrasimo še z obročki iz zelenja mlade čebule in kokosovo moko.

 

Recept št. 2: Bučni golaž z bučo Hokaido in Sweet Mama


POTREBUJEMO:

bučno meso

paradižnik

 paprika

 čebula

 česen

balzamični kis

oljčno olje,  ali jušna osnova

paradižnikova mezga

paprika v prahu

majaron

timijan

 kumina

sol

poper

POSTOPEK

Čebulo popražimo na olju, dodamo bučno meso in papriko.

Po nekaj minutah dodamo koščke paradižnika in strt česen, prilijemo jušno osnovo, dodamo paradižnikovo mezgo, papriko v prahu, kumino, sol in poper.

Kuhamo pol ure.

Odišavimo z majaronom in še malo pokuhamo.

Uživamo!

 

Recept št. 3: Rolada z bučami in jabolki (Maslena buča Butternut)

POTREBUJEMO:

200g bučnega mesa

150 g jabolk

ingver

cimet

sladkor

Testo:

4 jajca, 120 g sladkorja, 100 g moke

POSTOPEK

Pekač premažemo z maslom, nanj položimo jabolka in bučke, potresemo s cimetom in ingverjem (mletim) ter sladkorjem.

Stepemo jajca, počasi dodajamo sladkor, stepamo toliko časa, da masa naraste.

Nato z metlico primešamo še moko.

Pekač z jabolki in bučami vzamemo iz pečice, nanj zlijemo testo in pečemo pri 180 C.
Ko je pečeno pekač obrnemo in zvijemo v rolado.

Sedaj pa hitro za štedilnik in naj zadiši po jesenskih dobrotah.