Na naši kmetiji gojimo več vrst bazilike, od temno rdeče, do klasične svetlo zelene, z velikimi listi, z majhnimi listki. Kot vemo, bazilika najbolje uspeva na sončni legi z veliko svetlobe in potrebuje precej vlage. V zadnjem času pa so se začele uveljavljati čisto nove sorte, katerih prednost je predvsem v lažji vzgoji.

Najmanj zahtevna je sigurno cepljena bazilikaPri nas lahko kupite grško različico cepljene bazilike, v obliki dreveščka, za katero so značilni majhni, svetlo zeleni in zelo aromatični listki. Prednost le-teh je, da jih ne sekljamo in s tem ne izgubljajo kvalitete ter arome, ampak cele in sveže dodajamo jedem. Podlaga cepljene bazilike je divja rastlina, zato moramo morebitne divje poganjke, ki se pojavljajo pod cepljenim mestom, redno odstranjevati. Rastlina je zaradi podlage veliko bolj odporna na nizke temperature, tolerantnejša na bolezni, po striženju pa se hitro obnavlja. Za striženje moramo uporabljati ostre škarje, postriči ne smemo več kot eno tretjino rastline in vedno moramo puščati rastoča stebla in liste na rastlini. V kasnejši fazi je presadimo v večji lonček, premera 18 do 20 cm, substratu pa dodamo gnojilo. Tako bo dobila obliko mini drevesca, s katerega bomo lahko okusne lističe smukali vsaj nekaj mesecev.

Drobnolistni, grški baziliki se je pred leti pridružila še edinstvena sorta bazilike, ‘Pesto’ (na naslovni fotografiji)Njen vonj po značilni italijanski omaki s česnom, pinjolami, parmezanom in olivnim oljem je res pravo odkritje. Ima za baziliko značilne veliko svetlo zelene liste, ki pa so obrobljeni s snežno belo barvo. Lahko jo vzgajate v večjem koritu ali pa jo presadite na vrt, ki bo postal še bolj pisan in aromatičen. Kot vse bazilike, tudi ta sorta ljubi vročino in sonce, sovraži veter in mraz in je kar žejna, tako kot vse bazilike. Zlasti nepogrešljiva je pri jedeh iz paradižnika in na solatah

Gorsko baziliko ali  ‘Magic Mountain’ odlikujejo veliki škrlatni listi ter vrhnji dolgi lila cvetovi, ki nas razveseljujejo celo poletje.
Je nekoliko manj aromatična, vendar zelo nezahtevna za gojenje in lepa za okras.
V vrtu je idealna ‘soseda’ s paradižnikom.