V isti sapi meta in čokolada? Če pa se to ne sliši vabljivo!

Čokoladna meta je prav toliko atraktivna rastlina, kot izdaja že njeno ime. Lahko jo koristimo v pecivih, z njenimi lističi popestrimo mojito in jo celo uporabimo v svojih lepotnih receptih. Več o tem kasneje. Če se odločite, da boste čokoladno meto vzgojili tudi na vašem vrtu, verjemite, da tega ne boste obžalovali. Ko sonce segreje njene liste, se bo z vašega vrta širil mamljiv vonj. Zgrabite sadiko te dišavnice in uživajte v njej vso poletje.

 

Nasveti za gojenje čokoladne mete

Vaša čokoladna meta bo v odličnem stanju že z nekaj osnovnega vrtnarskega znanja.

  1. Poiščite idealno lokacijo

Čokoladna meta ima rada hladnejše temperature. Potrebuje sonce, vendar ji ne ustreza prevelika vročina. Zato morate najti tisto pravo točko za gojenje čokoladne mete – točko, ki dobi nekaj ur jutranjega sonca, popoldan pa ostaja senčna.

 

  1. Vsake toliko ji posvetite nekaj pozornosti

Čokoladna meta ne zahteva veliko napora. Vaša glavna skrb je le, da njena zemlja ostane vlažna. Za to poskrbite z rednim zalivanjem. Meta bo verjetno preživela nekaj suhih obdobij, vendar ne dopustite, da bi se zemlja izsušila prepogosto. Razen tega čokoladno meto brez skrbi pustimo, da raste!

 

  1. Omejite ali pazite njeno rast

Čokoladna meta raste kot plevel. Razprostira se hitro, oblikuje plazeče korenine in zavzema vaš vrt. Svojo meto hranite v posodah, da s tem preprečite širjenje. Če želite posaditi čokoladno meto naravnost v tla, uporabite to metodo, da preprečite njeno nekontrolirano širjenje: Zagradite jo z globoko posodo brez dna, ki jo zakopljete v zemljo okrog rastline. To bo koreninam preprečilo pretirano razrast.

 

  1. Vzredite jo iz potaknjencev

Meta je vredna svojega denarja. Pognala bo namreč tudi iz potaknjencev iz prvotne rastline. Enostavno odrežite steblo in ga posadite v lonec zemlje. Tako lahko, na primer, razveselite svoje vrtičkarske prijatelje s čudovitim darilcem – čokoladno meto, ki ste jo vzredili sami.

 

  1. Pripravite se na naslednje leto

Čokoladna meta je trajnica, ki vas bo razveseljevala vsako leto. Listi bodo pozimi odmrli, a rastlina se bo vrnila. Naslednjo pomlad boste na njej spet zagledali čudovite poganjke. Za pripravo rastline za zimo okoli nje pred prvo zmrzaljo pogrnite zastirko.

 

Uporaba čokoladne mete

Odpravite se na svoj vrt in odtrgajte nekaj listov. Tu je nekaj načinov uporabe.

  1. Okusen čaj

Napolnite skodelico z listi sveže čokoladne mete do malo manj, kot polovice skodelice. Na liste zlijte vrelo vodo in počakajte nekaj minut. Liste nato odstranite z žlico in uživajte v aromatičnem metinem čaju naravnost z vašega vrta. Dodate lahko še nekaj žličk sojinega ali mandljevega mleka.

 

  1. Dodajte jo k čokoladi

Čokoladno meto lahko dodate skoraj povsod, kjer uporabljate čokolado. Dodajte jo tortam, kolačem, piškotom, pitam… Vsakdo bo spraševal po vaši skrivni sestavini. Tako boste še korak bližje nazivu: »kraljica (kralj) za peko«.

 

  1. Slastna kava

Pripravite si okusno kavo z mamljivim vonjem. Vzemite 5 posušenih listov mete in jih enostavno zdrobite k mleti kavi. Kavo s tako pripravljeno mešanico skuhajte kot običajno. Vašo kuhinjo bo zajel božanski vonj po slastnem toplem napitku.

 

  1. Osvežilne pijače!

Čokoladno meto lahko dodate mnogim sokovom, ki vas bodo odžejale v vročih poletnih dneh. Metine liste enostavno potunkajte v sok, dodajte še nekaj kock ledu in uživajte v hladni osvežilni pijači. Za prefinjenejšo rešitev lahko liste tudi zamrznete v ledene kocke.

Poleg zgoraj naštetih primerov uporabe lahko čokoladno meto koristimo še v mnogih drugih jedeh, pijačah… Morda vas je prav naš članek prepričal o nakupu sadik mete in bi želeli z njo obogatiti tudi vaš vrt. Sadike najdete na naši ekološki kmetiji v Savljah.

Vljudno vabljeni!