Špinača – najljubša zelenjava mornarja Popaja, ki je risanemu junaku dajala nadnaravne moči, je tudi v resničnem življenju prava superhrana!

Je nizkokalorična a kljub temu vsebuje polno hranil. Pomembna je za obnovo kože, las in zdrave kosti. Polna je tudi beljakovin, železa, vitaminov in mineralov.

Uživamo jo lahko na mnoge načine. Paziti je treba le, da jedi, ki vsebuje špinačo, ne puščamo na sobni temperaturi in jo kasneje pogrevamo, saj se nitrati v špinači pretvorijo in v kombinaciji s proteini nastanejo nitrosamini, ki pa so rakotvorni. Pripravljeno jed raje shranite v hladilnik in jo šele potem mirno pogrejte


Ena izmed slastnih jedi je tudi špinačna solata s sirom za žar.
Jed je pripravljeni iz le petih sestavin, zato je priprava nadvse enostavna in hitra.

Potrebujemo:

  • 250g sira za žar
  • 200g špinače
  • 2 veliki pomaranči
  • Nekaj listov mete
  • Manjša skledica pinjol

Sir za žar razrežemo na rezine in ga popečemo za 3 – 4 minute na vsaki strani. Stresite oprano špinačo in liste mete v sklečko. Na rezalni deski razdelite oluščeno pomarančo na krhlje. Te stresite po solati. Drugo pomarančo ožemite in v sok stresite še nekaj nasekljane mete ter vanj zlite še dve žlički olivnega olja. Na solato položite še rezine pečenega sira ter jo potresite s pinjolami. Prek solate nato prelijete še pomarančni sok. Uživajte!


Vse sestavine za solato najdete v naši trgovinici v Savljah.