Sladki krompir je odlična priloga številnim mesnim in ribjim jedem, hkrati pa lahko obogati tudi kakršenkoli vegetarijanski ali veganski krožnik. V receptu, ki ga bomo danes delili z vami, smo ga uporabili za izdelavo njokov, s katerimi smo našemu krožniku dodali poln okus.

Njoke iz našega domačega sladkega krompirja smo naredili z dodatkom treh različnih vrst moke, vse pa so naravne in brezglutenske. Tem sestavinam dodaš samo še sol in tako dobiš okusne in hkrati zdrave njoke!

 

Sestavine:

Za njoke

 • 150 g bučnega pireja
 • 30 g prosene moke
 • 35 g mandljeve moke
 • 35 g tapiokine moke
 • 1/4 čž soli

+po potrebi nekaj dodatne moke za zmes ter valjanje testa

Za solatni krožnik

 • nekaj listov različne solate (radič, špinača)
 • nekaj za las tankih rezin koromača
 • nekaj rezin suhega pršuta
 • 2 JŽ pinjol
 • sol
 • oljčno olje*

 

Postopek:

Za njoke

Najprej pipraviš pire sladkega krompirja. V cele, nerazrezane gomolje nekajkrat zapičiš vilico (jih torej malce prešpikaš), zložiš na pekač s peki papirjem ter v ogreti pečici na 200-220 stopinj pečeš dokler se povsem ne zmehčajo. To lahko traja od pol ure pa skoraj do ure – odvisno od pečice ter velikosti gomolja. Ko se krompir zmehča, ga prerežeš, s žlico potrgaš zmehčano meso in odmeriš 150 g krompirja. Z vilico ga pretlačiš v gladek pire in ohladiš.

V skledi zmešaš vse suhe sestavine. Polovico jih pretreseš krompirju ter z rokami malce pogneteš, nato dodaš še drugo polovico moke in zagneteš voljno, a ne preveč pacljivo testo. Če se še vedno precej lepi na dlani, dodaj še 1 žlico mandljeve in pol žlice tapiokine moke. Pripravljeno testo oblikuj v kroglo, jo rahlo splošči ter razreži na četrtine. Vsak del posebej v rokah oblikuj v debelejši svaljek, nato ga na čisti in s proseno moko pomokani površini preko prstov porolaj v za prst debelo kačo. Enako naredi še z ostalimi tremi deli. Svaljke nato z ostrim nožem razreži na cca. 1,5 cm dolge njoke. Hrbtno stran vilice na rahlo vtisni v njok, da dobi lepo in simpatično, njokom podobno obliko.

Zavri velik lonec vode. Nekoliko znižaj temperaturo ter vanjo stresi približno polovico njokov (odvisno od velikosti lonca). Ko priplavajo na površje, naj se kuhajo še kakšno minuto ali dve, nato jih s pomočjo velike ploščate žlice iz vode preloži na krožnik (pazi da se ne stikajo med seboj, saj se sicer lahko zlepijo) in ponovi še z drug opolovico njokov. Krožnik za 5-10 minut postavi v hladilnik.

Na segreto ponev vlij žlico do dve oljčnega olja. Na njem na srednji temperaturi iz obeh strani (po cca. 5 minut na vsaki strani) popeci njoke (če je potrebno v več delih). Meni so ljubši fino hrustljavi, zato kakšna minutka več ne bo škodila. Za mehkejše jih iz ponve preloži prej.

Za solato

Na oprane liste solate, položi nekaj tanjkih rezin koromača (priporočam uporabo medoline) ter vse skupaj rahlo pokapljaj z oljčnim oljem*. Iz pršuta oblikuj vrtnicam podobne zvitke, pinjole pa na suhi ponvici na nižji temperaturi praži toliko časa da zadišijo in se rahlo obarvajo. Na solatne liste stresi popečene njoke, vmes vstavi zvitke pršuta, potresi s preostankom pinjol. Prelij z nekaj kapljicami oljčnega olja* in predvsem čez njoke dodaj nekaj ščepcev solnega cveta.

 

Pa dober tek!