Poletje nam bo kmalu spet ušlo in na vrata bo potrkala jesen. Zato smo v sodelovanju s Katjo iz Cook eat and smile portala pripravili nekaj receptov za jedi, s katerimi boste še teh nekaj zadnjih dni poletja izkoristili kolikor se le da. Uživajte!

 

S kašo in sirom polnjeni melancani

Sestavine:

  • 1 srednje velik jajčevec
  • 1/2 čž mlete kumine
  • olivno olje
  • 1 žlica rozin
  • malce limoninega soka
  • 20 g pinjol
  • sesekljana bazilika (ter nekaj celih listov za okras)
  • malce sveže narobane ekološke limonine lupinice
  • nekaj žlic dobro kuhane prosene kaše
  • 50 g naribanega mladega kozjega sira*

Postopek:

Jajčevec po dolžini prereži na polovico, nato pa v vsako polovico s konico noža na rahlo zareži, a pazi, da ne zarežeš v lupino (kako, si poglej na eni izmed fotografij). Meso posoli in pusti stati cca. 15 minut. Medtem zmešaj kumino z oljem in ogrej ponev.

Jajčevec bo zaradi soli spustil nekaj tekočine in do s kuhinjsko papirnato brisačko dobro obriši. Zelenjavo s čopičem premaži s pripravljenim oljem in jo položi na ponev tako, da je meso obrnjeno navzdol. Peci približno 10 – 15 minut, oziroma dokler se lepo zlato ne obarva in zmehča.

Jajčevce prestavi na peki papir, tokrat s kožo obrnjeno navzdol. Z jušno žlico izdolbi meso, a pusti vsaj pol centimetra podlage. Polovico izdolbene zelenjave (po želji odstrani dele, s peščicami – so užitni, a nekoliko grenki) zmešaj z vnaprej kuhano proseno kašo, nasekljano baziliko, zmehčanimi rozinami, limonino lupinico, kapljico oljčnega olja, polovico sira in večino pinjol. Z zmesjo napolni polovički jajčevca, nato ju potresi s preostankom sira. Peci približno pol ure, oziroma dokler se sir lepo ne stopi, jajčevci pa dobijo lepo bravo.

Polnjeno pečeno zelenjavo potresi s preostankom pinjol ter okrasi s celimi lističi bazilike.

 

 

Jajčevci z ajdo in belim fižolom

Sestavine:

  • 65 g ajdove kaše
  • nekaj žlic vloženega belega fižola
  • pest mlade špinače
  • pol manjše rdeče čebulice
  • jajčevec
  • sol in poper
  • oljčno olje
  • začimbe po okusu

Postopek:

Ajdovo kašo lahko predhodno namočiš, nato spereš in v nekaj minutah kuhanja bo gotovo. Namakanje lahko izpustiš, ajdo spereš, nato skuhaš po navodilih. Kuhano kašo odcedi in postavi na stran.

Na ponvici prepraži rdečo čebulico, dodaj na koščke narezane melancani in praži. Lahko povsem do mehkega, lahko pa jajčevce pustiš še malce na zob. Po želji. Začini s soljo in poprom, po želji še z drugimi začimbami. Dodaj kuhano kašo, premešaj. Čisto na koncu vmešaj še svežo mlado špinačo ter predhodno precejen in dobro splahnjen bel fižol. Serviraj in dodaj nekaj kapljic olivnega olja.

 

 

Solata iz pečene zelenjave in črne leče

Sestavine:

  • 175 g korenja
  • 150 g melancan
  • 150 g mladega krompirja
  • čebula
  • strok česna (ali dva manjša)
  • 1 čž mlete rdeče paprika
  • ½ čž kuminih semen
  • ščepec kajenskega popra ali suhega čilija (neobvezno)
  • oljčno olje
  • 50 g (črne beluga) leče
  • 1 lovorjev list
  • limonina lupinica
  • šopek drobno sesekljanega peteršilja
  • nekaj listov kodrolistnatega ohrovta (ali rukole, špinače…)
  • sok polovice limone
  • sol in poper

Postopek:

Pečico grej na 200 stopinj Celzija. Korenje prečno prerezi (na polovico ali četrtino, odvisno od debelosti), čebulo na četrtine, krompir in melancane pa na grižljaj velike kose. V skledici zmešaj olje z začimbami, prelij čez zelenjavo, z rokami premešaj, nato pa vse skupaj razporedi na pekač, obložen s peki papirjem. Peci dobre pol ure do 45 minut (odvisno od pečice), vmes pa nekajkrat premešaj.

Medtem ko se zelenjava peče, skuhaj lečo. Dobro jo speri in pretresi v lonec s hladno vodo. Dodaj lovorjev list, zavri, nato pa znižaj temperature in kuhaj do želene mehkobe. Lečo odcedi, zmešaj z malce limonine lupinice, limoninim sokom ter oljem ter začini s poprom in soljo.

Če se odločiš za ohrovt, liste natrgaj na manjše dele in jih na hitro blanširaj v minimalni količini vode, nato dobro odcedi. Rukole ali špinače ni potrebno kuhljati.

Na pekač s pečeno zelenjavo stresi lečo, sesekljan peteršilj, blanširan ohrovt (ali surovo rukolo oz. špinačo) in premešaj. Poskusi in po okusu začini (limona, olje, sol, poper…)

Serviraj vroče, lahko pa tudi hladno. Solata s pečeno zelenjavo se v hladilniku obdrži tudi do nekaj dni.

 

 

Rižota s čičeriko in rezinami sira za žar

Sestavine:

  • 75 g rjavega riža
  • 125 g v kozarcu vložene, dobro sprane čičerike
  • manjša čebulica
  • začimbna mešanica*
  • šopek svežega peteršilja
  • dve žlici drobno nasekljanega drobnjaka
  • 1 rdeča paprika
  • dve debelejši ali tri tanjše rezine (kozjega) sira za žar
  • sol, poper
  • sok polovice limone
  • oljčno olje
  • žlica gostega (kozjega) jogurta
  • rezina limone
  • Začimbna mešanica…
  • 1 žlica mlete rdeče paprike
  • 1 žlica mletega koriandra
  • 1 žlica strtih janeževih semen
  • ščepec suhega česna
  • ščep ali dva mletega ingverja
  • ščep suhega origana ali suhe mete
  • ščepec čilija v prahu
  • sol in poper

Postopek:

Riž skuhaš, odcediš, ohladiš. Čičeriko spereš in odcediš, po želji olupiš (neobvezno).

Pečico segreješ na 200 stopinj. Papriko tanko premažeš z oljem ter jo na peki papriju pečeš toliko časa, da kožica že dobi črne lise. Med peko jo vsaj enkrat obrni. Ko je pečena, ji odstrani kožico (to najlažje narediš takoj, dokler je še rahlo napihnjena, a pazi, je vroča). Odstraniš semena ter jo razrežeš na tanke trakove.

Rižoto in sir lahko pripraviš hkrati. Potrebuješ dve kuhalni lošči ter dve ponvi.

Na oljčnem olju počasi prepražiš na tanke lističe narezno čebulico in vsaj polovico začimbne mešanice. Dodaš riž, ki ga prej z vilico razrahljaš ter čičeriko. Premešaš in segevaš nekaj minut. Nato odstaviš s toplote, vmešaš peteršilj in drobnjak. Premešaš ter začiniš z limoninim sokom in nekaj oljčenga olja.

Na vroči žar ponvi na malce olja popečeš rezine sira za žar. Pred peko ga rahlo posoliš in poporaš.

Medtem ko se sir peče, jogurt zmešaš z malce soli in popra.

Na rižoto serviraš trakove pečene paprike ter rezine sira. Ponudiš s hladnim jogurtom in rezinami limone.