Nepogrešljiv sladko – kiselkast sadež v vročih poletnih dneh

Nova sorta melon ponuja sladek in osvežujoč okus, s kančkom kislosti. Botanično jih uvrščamo med Cucumis melo in spadajo v skupino sadežev, znanih po posebni aromi ter sočni in hrustljavi teksturi. Na voljo so v poletnih mesecih, nove pa so tudi na  ameriškem trgu in niso bile na voljo pred letom 2018.

Limonska melona je med vsemi našimi melonami največja posebnost. Po obliki spominja na Hokaido bučo, po okusu pa – da, uganili ste. Na limono. Meso ima belo, zelo sočno in za spoznanje manj čvrsto kot pri Medeni meloni. So srednje velike, zelo okrogle in imajo gladko, tanko rumeno skorjo z luskasto zeleno oblogo.

ZAKLADNICA ZDRAVJA

Naša nona nam je melono narezala že pri zajtrku, saj je vedela, da aktivira naše metabolične procese, pomaga ledvicam in jetrom pri izločanju strupov in lahko celo izboljša regeneracijo celic ter pomaga pri razkisevanju telesa.

Melone so bogate z antioksidanti, minerali in veljajo kot odličen vir vitamina C, kalija, železa, fosveolatov in prehranskih vlaknin. Vsebujejo karotenoide, ki so najbolj pomembni pri obrambi pred rakom in antigoagulante ter adenozin, ki redčijo kri. Če bomo redno uživali melone, nam bo hvaležna tudi koža, saj je v njih kolagen. Iz tankih rezin melone si lahko pripravimo osvežilno masko za obraz.

IZVIRA IZ AFRIKE

Domovina melon je Afrika. Evropo so osvojile proti koncu vladavine Velikega Rimskega cesarstva. Čudovit okus, raznolike arome in teksture mesa ter to, da se jih lahko dobro skladišči – vse to je pripomoglo, da so jih v 17. stoletju poznali in gojili po vsej Evropi in Severni Ameriki, kamor so jih preko Južne Amerike prenesli Španci. Spadajo v skupino kasab in so zaščitena sorta, prvič pa so bile registrirane kot nov izdelek na Tajvanu leta 2012.

KAKO IZBRATI PRAVO MELONO?

Pri nas nasvetov , kako vemo da je melona zrela, ne rabimo dajati. Ja, prav ste prebrali. Naše melone so brez etilena, ki bi pospeševal zorenje po obiranju. Melone Avšič dozorijo na rastlini in zato jih lahko hranimo še vsaj dva tedna, ne da bi se stopnja sladkorja in okus spreminjala.

NASVETI ZA PRIPRAVO

Limonske melone se najpogosteje uporabljajo surove in dobro ohlajene. Melone operete, da na lupini ne ostane umazanija ali ostanki. S pomočjo noža jo razpolovite, izvlecite semena iz središča in odrezite plodove. Tanko kožo olupite ali odstranite z nožem.

Narezano melono lahko dodate sadnim solatam ali sirnim krožnikom. Sladko – kisli meloni dodajte zeleno solato ali pa jo pomešajte z metinimi listi in ingverjem za pripravo osvežilne poletne solate. Uporabite jo kot sok za pijače, zamrznjene sladice ali koktajle.

Prepustite se čudovitim vonjem in osvežilnim aromam limonskih melon!